fredag 11. mai 2012

Barndommens elv

BARNDOMMENS ELV….

Andelva

For en Bøn-gutt med kortbukser, skrubbsår og hockeyhår var veien kort fra Nygård og ned til brua på BMX`en. Modern og faderen tillot glatt at poden på åtte sykla aleine, uten hjelm, for å fiske åbbor. I fiskeveska lå det en boks med krok, og mark man hadde gravd sjøl. Duppen var en hjemmelagd korkdupp fra Betan (nabo`n på 80), og i lomma lå en lapp fra modern hvor det sto”Espen kan kjøpe med røyk til sin mor, hilsen Bente”. Fra kun markfiske avanserte podene med Limahlsveis etter hvert til å bruke to stenger, en med mark og dupp og en med Panther Martin, eller kytespinner fra Droppen. Satt man fast den, gjemte man stanga og sykla hjem og henta opphavet. Tok ikke sjansen på å miste det viktigste agnet.  

Vil nok gå så langt å si at tidsklemma den gang overgår dagens. Klemte inn skole, lekser, fotball og fisking så ofte som mulig. En kamerat som bodde i en gammel Mathiesen-bolig like Luxer`n var nesten like ivrig som meg og det var bare å føre fingeren seks ganger rundt hele ringeskiva og i løpet av 20 minutter var vi samlet på gressplassen bortenfor brua. (De lokale veit hvor jeg mener). Når vi skulle skikkelig på tur, som en ung utgave av Lars Monsen, tok vi turen til Kattestrupen, hvor det både var mørkt og skummelt, i hvert fall den gang…   
Noen av de minnene som har festet seg best gjennom tiden er fra Andelva. Både siden det var der fiskeinteressen startet og at det faktisk var en del fisk der. Vi fanget stadig noen fine åbborer og morter, de store gjeddefangstene var det heller lengre mellom. Gjetordene om gjeddene skremte oss nok litt og tømmerstokkene som Panter`n satt fast i blei nok gjengitt som storgjedder når status skulle gjøres opp for omverdenen. 

Mye av fisken forsvant derimot en stund på 90- tallet, men det virker som det er framgang å spore nå og jeg ser fram til å forsøke på nytt igjen denne sommeren. Inn i Andelva renner det i lita snerten elv som heter Risa som jeg skal beskrive litt en annen gang. Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar